Google’da 1. Sayfada Çıkmak için yapılması gerekenleri madde madde yazdım.
Seo yani arama motoru optimizasyonu yaparak sitenizi google arama motorunda üst sıralara çıkarmak göründüğünden daha kolaydır. Ama doğru kriterleri belirlemek seo başlangıcı yapmak ve sitenizi üst sıralara taşımak için sabırlı olun. Çayınızı kahvenizi, çekirdeğinizi alın ve okumaya başlayın.
Bu seo başlangıç kılavuzunda sizlere ufak ama etkili seo sırları anlatacağım. Sen kimsin sırları nerden bileceksin derseniz, google arama kelimelerinde 1. olan bir çok site çalışması yaptım. Bunların sırlarını bu yazıyı okursanız görebilirsiniz.
Bu yazıyı maddelere bölelim ve her yaptığımız siteden örneklerle anlatalım.
1. Seo Optimizasyonu için ne yapmak gerekiyor? İlk önce web sitenizin hızlı açılan, fotoğrafların okuyucunun ilgisini çeken, başlıkların merak uyandıracak nitelikte olması gerektiğini söylemeliyim. Diyelim ki sizin eğitimle ilgili bir siteniz var ve çağrı merkezi eğitimleri ile ilgili yazılar yazıyorsunuz ve belirlediğiniz kelimede google aramalarında 1. sayfada çıkmak için uğraşıp üst sıralarda tutunmaya çalışıyorsunuz. Olay gayet basit, bu konuda doyurucu, ilgili kelime başlığı içeren ve detaylı anlatımı olan bir makaleye ihtiyacınız var. Siz yazamıyorsanız yazanlara yazdırmanızda yarar var. Hemen örnek yazıyı ve arama ile ilgili 2. sayfada yer alan bir siteye girip kontrol edebilirsiniz. Konunun üstte yazdığım gibi çağrı merkezi eğitimleri başlığı için oluşturduğum makaleyi ve ccegitim.com.tr sitesinin hala 2. sayfada çıkan yazısını okuyabilirsiniz.
2. Yazı yazarken okuyucuyu düşünün ve google’da yükselmeyi hedeflemekten çok okuyucuyu doyurun. Bunu yaptığınızda zaten okuyucu sizi birinci sıraya taşıyacaktır. Diyelim bir motosiklet siteniz var ve bu konuda belirlediğiniz kelimelerde seo sıralamasında 1. sayfada çıkmak istiyorsunuz. Motosiklet kelimesinde üst sıralamalara çıkmak yerine daha çok gelir ve okuyucu getiren 125 cc motor tavsiyeleri hakkında bilgi verici bir metin yazabilirsiniz. Bu konu araştırma yaptığınızda en çok tercih edilen arama kelimelerini bulmak için google’ın anahtar kelime aracını kullanmayı tercih edin. Benimde seo ve kullanıcı yararına yazılar ile desteklediğim Motosikletsitesi.com 125 cc motor hakkında 1. sayfada çıkan ve milyarlarca giriş yapılan diğer sitelerden daha fazla o konuda hit alan bir sitedir. Google araması yaparsanız görebilirsiniz.
3. Yazılarınızı yazarken fotoğraflar ile desteklediğinizde, o fotoğrafın neye ait olduğunu html kodunda imajın içeriğine alt=”buraya bu imajın ne olduğunu mutlaka yazın” ve imajı sayfaya yerleştirirken alt yazı olarakta bilgisi olsun. Google seo yapısında imajın değeri aramalarda çok yüksektir ve sizi seo’da ilk sayfaya taşımakta büyük yararı olacaktır. Buna örnek ise yine motosikletsitesi.com’dan bir örnek vererek açıklayacağım. Yine google’da arama yaparken 125 cc motor aratarak görsellere bakın. Motosikletsitesi.com’un ilk görselinin ilk imaj olduğunu göreceksiniz.
4. Google’ın sitenizi bulmasını istiyorsanız ona yardımcı olun. Bir site haritası oluşturun ve google’a bunu gönderin. Yani sizin sitenizin ne olduğunu ona anlatın. Site haritanızı google’a göndermeden önce bu linkten yazıyı okuyun sonra gönderin.
5. Robot.txt nedir; sitenizde girilmesi ve girilmemesi gerekli yerleri içinde belirtebilirsiniz. Site seo çalışması yaparken bu konuyu atlamayın. Robot.txt konusunda google detaylı bilgi veriyor. Ben kendi sitemdeki örneği hemen alta yazarak bu konuda kısa ama geçerli bilgi vereyim. Disallow’un karşısında yazdığım link, web sitemde girilmesini istemediğim yer olarak belirttim. Diğer yer ise allow olarak duruyor ve site haritasının linkinide en altta paylaşıyorum. Google arama motoru robots.txt sayfamın içeriğini okuyarak ve site haritama ulaşarak beni daha kolay tanıyacak. Bu sitenin ne hakkında olduğunu kolaylıkla tepsit edecektir.
User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
Sitemap: https://www.motosikletsitesi.com/sitemap.xml
Bu adımları tanımlayarak kolaylıkla google sıralamasında ilk sayfalara gelebilirsiniz. Güncel yazılar yazmayı, ilgi çeken başlıklar belirleyerek okuyucularınızın sitenize gelmesini sağlamak en önemli konudur.
6. Yazılarınızı yazdınız, anahtar kelimeleri hedeflediniz ama diğer sitelerin önüne bir türlü geçemiyorsunuz ve artık ümidinizi kesmek üzeresiniz. Google’da ilk sayfaya çıkmak ve sitenizin bilinirliğinizi yükseltmeniz 3 ayda veya 6 ayda olabilir. Anında yükselebileceğinizi düşündüyseniz hata ediyorsunuz. Sabrın sonu selamettir. Bu arada siz yazı yazamıyorsanız, üstteki maddelerde dediğim gibi güzel içerikler yazdırın. Senmatik yazılar google’da daha değerli ve geri dönüşü çok olan yazılardır.
7. Sabırla çalışın her gün araştırın ve google’ın nelere dikkat edeceğini zamanla tahmin etmeye başlıyorsunuz. Örneğin; bu yazıyı 2 ay önce yazdım ve detaylı bilgi verdiğim için yazı 2. ayın sonunda google’da ilk sayfaya çıkarak 7. sıraya yükseldi. Sizden önceki sitelerin sizi geçmelerini umursamayın, siz hedefinize odaklanın, anahtar kelimelerden çok okuyucuya odaklanın, onlara doyurucu bilgi verin, sosyal medya sitelerinde yazılarınızı linklerinizle paylaşmayı unutmayın. Diğer sitelerin yazmadığı, vermediği bilgileri verin.
8. Seo reklamsız olmaz diyenler çıkacaktır. Hayır oluyor işte bu yazı kanıtı diyebilirsiniz. Kendinize zaman tanıyın, araştırdığınız her konu başlığında notlar almayı, ses kaydı tutmayı deneyebilirsiniz. Ben bazı yazılarımı yazarken ses kaydı tutarak sonradan bunu yazıya çevirerek daha hızlı şekilde ve daha fazla yazı paylaşabiliyorum. Güncel konular hakkında yazı yazarak sitenizden okuyucularınıza bilgi aktardığınızda mutlaka okuyucularınız sizi bulacaktır. Kendinize bir konu veya sektör belirleyin ve bir süre o konuya odaklanın, geliştirin ve sitenizin nasıl yükseleceğini seyredin. Ama şunu unutmayın google sizin sitenizin hangi konuda yazdığını bilsin ki sizi hangi sıralamaya soktuğunda bilgi alabileceğinizi okuyuculara aktarabilsin.
9. Google’da ilk sayfaya çıkartan yazılarınızın iç linklemesini düzgün yapın, dış linklemesinde aşırıya kaçmayın. İki türlüde hem okuyucu sıkılır hemde siteniz değer kaybeder. Google arama konsolu kullanırken tüm aranan kelimeleri google’da arayarak hangi siteler hangi içeriklerle üst seviyelere çıkmış mutlaka göz atın. kendi yazınızı kopyalamadan, kendiniz üreterek yazmanız çok önemli. kopya yazılar ne yazık ki kısa süre sonra google tarafından farkedilip sıralamadan tamamen düşmektedir.
10. Google algoritmaları zaman içinde yenilenmektedir. Sitenizin trafiği bir anda düştüyse bu algoritma değişikliğinden olabilir. O yüzden ne gibi değişiklikler yapılmış, nelere dikkat edilmiş mutlaka takip edip sitenizi güncelleyin. Hemen paniğe kapılmayın, verileri takip edin. Ayrıca google trendlere göre arama kelimelerinizi güncelleyebilirsiniz. Niş bir siteniz yok genel konularda yazıyorsanız trendleri takip etmeniz sitenize çok geri dönüş sağlayacaktır.
Yazı devam edecek