Bilmeniz Gereken 35 After Effects kısayolu
nahtar kare oluşturma ve katmanlama efektleri zaman alır, ancak bazı kullanışlı klavye kısayollarıyla düzenleme sürenizi önemli ölçüde kısaltabilirsiniz. Sonsuz menülerde gezinmek zorunda kalmadan araçlar arasında zahmetsizce geçiş yaparak “akış durumunuzda” kalabilir ve projelerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz.
Düzenleme iş akışınızı hızlandırmak için kullanabileceğiniz, mutlaka bilmeniz gereken 35 After Effects klavye kısayoluna ilişkin nihai kılavuzumuzu burada bulabilirsiniz.
–
1: Seçim Aracını Etkinleştirin (V)
Yalnızca “V” tuşuna dokunarak seçim aracınıza hızla geçiş yapın.
–
2: El Aletini Etkinleştirin (H)
Öğeleri zaman çizelgesinde veya kompozisyon çerçevesinde taşımak için kullanabileceğiniz başka bir yaygın araç.
–
3: Tüm Ana Kare Özelliklerini Ortaya Çıkarın (U)
Seçtiğiniz katmanlardaki tüm ana kareleri görmek ister misiniz? Tüm anahtar kareleri ve özelliklerini ortaya çıkarmak için U düğmesine basın.
–
4: Seçilen Katmanları Önceden Oluşturun (Ctrl + Shift + C)
Zaman çizelgenizi kompozisyon karmaşasından kurtarmak mı istiyorsunuz? Bu kısayolu kullanarak birkaç katmanı kendi kompozisyonlarında birleştirebilirsiniz.
–
5: Opaklığı Göster/Gizle (T)
Bu tuş, seçtiğiniz katman için Opaklık seçeneğini getirerek opaklığını ayarlamanıza olanak tanır.
–
6: Ekrana Sığdır (Shift + /)
Kompozisyonlarınızı yakınlaştırıp uzaklaştırdıktan sonra ekranınıza hızla sığdırmak mı istiyorsunuz? Kompozisyon görüntüleyicinizi tekrar yerine oturtmak için bu klavye kısayolunu kullanın.
–
7: Bölünmüş Katman (Cmnd + Shift + D)
Bu kısayolu kullanarak katmanınızı seçilen bir noktada bölün.
–
8: Katman Bitiş Noktasını Geçerli Zaman Damgasına Göre Kırp (Seçenek + ] )
Bir katman öğesinin ucundaki ölü alanı kırpmak mı istiyorsunuz? Zaman çizelgenizde bir zaman noktası seçin, bir katman seçin ve o zaman noktasından sonraki tüm görüntüleri kesmek için bu kısayolu kullanın.
–
9: Bir Kare Geri veya İleri Git (Komut + Sol/Sağ Ok Tuşları)
Bu kısayol, projenizin kare kare görüntülenmesini basit ve kolay hale getirerek kareler arasında ileri geri geçiş yapmanızı sağlar.
–
10: Ana Kareleri Uzat (Seçenek + Fare Tıklama ve Sürükleme)
Animasyonunuzu yavaşlatmak mı istiyorsunuz? İstediğiniz ana kareleri seçin, ardından ana karelerinizi genişletmek için farenizi sürüklerken seçenek tuşunu basılı tutun.
–
11: Bağlantı Noktası (A)
Bu kısayol bağlantı noktası dönüştürme özelliğinizi ortaya çıkaracaktır.
–
12: Konum (P)
Bu kısayol konum dönüştürme özelliğinizi ortaya çıkaracaktır.
–
13: Ölçek (S)
Bu kısayol, ölçek dönüştürme özelliğinizi ortaya çıkaracaktır.
–
14: Dönüş (R)
Bu kısayol rotasyon dönüştürme özelliğinizi ortaya çıkaracaktır.
–
15: Anahtar Kareleri Ayarlayın (Seçenek + Özellik Kısayolu [örn. P, S, R vb.])
Özellik anahtar karelerini hızla ayarlamak için seçenek tuşunu basılı tutmanız ve uygulamak istediğiniz özelliğin kısayolunu seçmeniz yeterlidir.
–
16: Zaman Çizelgesi Yakınlaştırması ( + veya – )
Artı veya eksi tuşlarına basarak zaman çizelgenizi hızla yakınlaştırın ve uzaklaştırın.
–
17: Kompozisyon Görüntüleyici Yakınlaştırması ( , veya . )
Kompozisyonunuzu yakınlaştırıp uzaklaştırmak mı istiyorsunuz? Kompozisyon görüntüleyicinizi yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak için virgül ve nokta tuşlarını kullanın.
–
18: “Kolaylaştırılmış” Bir Anahtar Kare Ekleme (F9)
Kompozisyonlarınızda hafifletilmiş ana kareler kullanıyorsanız herhangi bir ana kareye hızlı bir hareket kolaylığı eklemek için F9 düğmesine basın.
–
19: Ana Kareler Arasında Atlama (J ve K)
Anahtar kareler arasında hızlıca geçiş yapmak mı istiyorsunuz? Komşu ana kareler arasında geçiş yapmak için J ve K tuşlarını kullanın.
–
20: Noktadan Noktaya Atlama (Giriş ve Çıkış)
Ana kare geçişine benzer şekilde, bir katmanın ilk karesinden son karesine atlamak istiyorsanız, I ve O tuşları arasında geçiş yapmanız yeterlidir.
21: Çift Hızda Önizleme(Shift + 0)
Bu çok büyük bir zaman tasarrufu. Kompozisyonlarınızı iki kat hızda önizlemek istediğinizi, üst karakter tuşuna ve sıfır tuşuna basmak istediğinizi varsayalım. Bu, mevcut çalışmanızı gerçek zamanlı olarak izlemek zorunda kalmadan hızlı bir şekilde önizlemenize olanak tanır.
–
22: İşaretçi Ekle ( * )
İşaretleyiciler, kompozisyonunuzun farklı katmanlarını senkronize etmek için çok önemlidir. Hızlı bir şekilde bir işaretçi eklemek için katman öğenizi seçip * tuşuna basmanız yeterlidir; oynatma kafasının bulunduğu yerde klipte bir işaretçi görünecektir.
–
23: Bir Katmanı Oynatma Kafasına Taşı ( & )
Katman öğesini seçip & tuşuna basarak bir katmanı hızlı bir şekilde geçerli oynatma çubuğu konumuna taşıyabilirsiniz.
–
24: Katmanları Sığacak Şekilde Ölçeklendirin (Cmnd + Option + F)
Bu kısayolu kullanarak herhangi bir katmanı kompozisyon çerçevesine sığacak şekilde ölçeklendirebilirsiniz.
–
25: Cetveli Değiştir (Komut + R)
Öğeleri çerçevenize doğru şekilde yerleştirmenize yardımcı olacak cetvel kılavuzlarını görmek ister misiniz? Bu kısayol cetvel kılavuzlarını ortaya çıkarmanıza ve gizlemenize olanak tanır.
–
26: Görüntüleyici Çözünürlüğünü Değiştir (Cmnd + J)
Bilgisayarınızdaki yükü azaltmak için görüntüleyici çözünürlüğünüzü düşürmeniz gerekiyorsa, çeşitli klavye kısayollarını kullanarak görüntüleyici çözünürlüğünüz arasında geçiş yapabilirsiniz.
- Tam çözünürlük: (Cmnd + J)
- Yarım çözünürlük (Cmnd + Shift + J)
- Çeyrek çözünürlük (Cmnd + Option+ Shift + J)
–
27: Grafik Düzenleyiciyi Göster (Shift + F3)
Grafik düzenleyici, animasyon öğelerinizi yumuşatmak için harika bir araçtır ve bu kısayolu kullanarak ona hızlı bir şekilde erişebilirsiniz.
–
28: Katman Ara (Cmnd + F)
Çok sayıda katmanla çalışıyorsunuz ve üzerinde çalışmak istediğiniz bir sonraki katmanı hızlı bir şekilde bulmak mı istiyorsunuz? Anahtar kelimeleri yazmanıza ve zaman çizelgenizdeki öğeleri bulmanıza olanak tanıyan bir arama çubuğunu açmak için bu kısayolu kullanın.
–
29: Katman Kontrollerini Gizle veya Göster (Cmnd + Shift + H)
Katman kontrolleri, bir katmandaki farklı öğelerin ayarlanması söz konusu olduğunda en iyi arkadaşınızdır, ancak kompozisyon görüntüleyicinizi kolaylıkla karmaşık hale getirebilir ve dikkatinizi dağıtabilir. İhtiyacınız olduğunda kontrolleri ortaya çıkarmak ve ihtiyacınız olmadığında gizlemek için bu kısayolu kullanın.
–
30: Karakter Tipi Efektleri (Seçenek + Sol/Sağ Ok Tuşları)
Bir metin öğesinde harfler arasındaki boşluğu ayarlamak istiyorsanız bu işleme “karakter aralığı” adı verilir ve bunu daha özelleştirilmiş bir metin hissi oluşturmak için kullanabilirsiniz. Bu kısayolu kullanarak karakter aralığı tipi efektlerini açabilirsiniz.
–
31: Geçerli Çerçeveyi Kaydet (Komut + Seçenek + S)
Kompozisyonun tamamı yerine yalnızca tek bir kareyi mi dışa aktarmak istiyorsunuz? Geçerli karenizi hızlı bir şekilde kaydetmek ve dışa aktarmak için bu kısayolu kullanın.
–
32: Izgarayı Göster/Gizle (Komut + ` [kesme işareti])
Izgara, bir çerçeve içindeki öğelerin konumlandırılmasını mükemmelleştiren gizli silahınızdır, ancak gizli bir silah gibi, ona bazen ihtiyacınız olur, bazen olmaz. Ekrandaki ızgaranın görünürlüğünü hızla değiştirmek için bu kısayolu kullanın.
–
33: Paneli Büyüt ( ~ )
Bir paneli (örneğin kompozisyon görüntüleyicinizi) After Effects ekranının tamamını dolduracak şekilde büyütmek mi istiyorsunuz? Seçtiğiniz paneli çerçeveyi dolduracak şekilde büyütmek veya orijinal boyutuna geri döndürmek için yaklaşık işareti (~) düğmesine basın.
–
34: Katmanları Değiştir (Komut + Yukarı/Aşağı Oklar)
Geçerli çalışma katmanınızın üstünde veya altında bir katman mı seçmek istiyorsunuz? Geçerli katmanın üstündeki veya altındaki katmanı seçmek için komut tuşuna basmanız ve yukarı veya aşağı oklarınızı kullanmanız yeterlidir.
–
35: Katmanları Değiştir (Seçenek + Yeni Katmanı Bırak)
Yeni bir katmanı eskisinin üzerine değiştirmek mi istiyorsunuz? Sadece seçenek tuşunu basılı tutun, zaman çizelgenizde bir katman seçin ve proje panelinizden yeni bir katmanı, seçilen katmanın üstüne sürükleyip bırakın.
İster After Effects’te yeni olun ister tecrübeli bir profesyonel olun, kısayollar düzenleme sürenizi kısaltmanıza yardımcı olacak ve menüler arasında dolaşmak yerine işinize odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.